Österlen med Rasmus Troedsson


          Upplev ljuvliga Österlen med
               Rasmus Troedsson 

Häng med på en innehållsrik kulturresa till ljuvliga Österlen. Vår ciceron och berättare under vistelsen i Skåne är den populära skådespelaren Rasmus Troedsson (Vår tid är nu, SVT)  Du får uppleva fyra innehållsrika dagar med ett digert och noga planerat program.
Förutom Rasmus blir det glaskonst, keramik,korsvirkeshus, Kurt Wallanders miljöer, besök och provning på en genuin skånsk vingård, Hasse & Tagemuseet,  smaksafari med skånska specialiteter, prunkande trädgårdar, småstadsbebyggelse samt inte minst intressanta besök på både dit- och hemresan.
Upplev Österlen – konst, kultur, skånska specialiteter, provsmaka skånskt vin och möt en populär personlighet på sin hemmaplan.

Tisdag
Det blir förmiddagsfika innan ankomst till Älmhult för en guidad rundtur på orten och därefter besök på IKÈA museet som invigdes 2016. Här kan du följa hela företagets historia och här äter vi lunch. Framme i Kristianstad bor vi tre nätter på stadshotellet mitt i centrum. Dagen avslutas med middag.

Onsdag
Vår ciceron och berättare under vistelse på Österlen är välkände journalisten, skådespelaren och Kristianstadbon Rasmus Troedsson, som senast sågs i TV-serien ”Vår tid är nu"
Omgiven av avkopplande natur, betesmark och hästar ligger Glashyttans Orangerie Vi får inte bara del om verksamheten utan även förmiddagskaffe. På Recycled Glass Design återvinns glasflaskor och burkar till nya unika bruksföremål, exklusivt för södra Sverige. Här finns butik och utställning med handdrivet, blyinfattat och sandgjutet glas, samt keramik

Med över 300 idylliska skånska korsvirkeshus är Ystad en av Sveriges mest pittoreska småstäder. Pärla på Österlen rymmer genuina gatstensmiljöer kantade av unika korsvirkeshus, med rötter i medeltiden.  Vi beundrar den vackra miljön innan vi  blir guidade på det mer okända filmstudioområdet  YSVC. Här upplevs olika delar från flera av de produktioner som producerats i Ystad Studios under åren. Nu kan du stiga in i Kurt Wallanders lägenhet och polisstationen i BBC:s Wallanderproduktioner, liksom i Cirkus Imagos manege och Vintergatans rymdskepp.

Under eftermiddagen besöker vi trevliga Köpingsbergs vingård på en höjd med utsikt över havet.  Vi möts av Carl-Otto, vinmakaren med bubblorna i sin hand. Gården odlar allt från Chardonnay, Pinot Blanc till mer okända druvsorter såsom Solaris och Seyval Blanc. Här producerar mousserande vin enligt "méthode traditionelle " och vinerna ligger oftast minst fyra år "sur latte". Givetvis provar vi de leende bubblorna.
På hemvägen stannar vi vid ett STORT-litet museum - Hasse & Tagemuseet. Hur mycket får man plats med på 17 kvadratmeter?  I just det här fallet nästan 50 års produktion. Åter på hotellet väntar middag

Torsdag
Tillsammans med vår ciceron Rasmus Throedsson lär vi känna Kristianstad ordentligt innan du får följa med på en riktig

Smaksafari – en historisk matupplevelse om Österlensk kokkonst och skånska mattraditioner. Du guidas av Maria och Göran på gården vi besöker. Under safarin kan du slå dig ner i organgeriet, allmogeträdgården eller örtagården, där du bland mycket annat får lära dig vilka kryddor som var viktigast förr på de österlenska gårdarna. Du får provsmaka rätter som ofta serverades förr, och du får lära dig varför grisen blev viktig för skåningarnas mathållning. Varför spettkakan blev så populär på de skånska kaffeborden, och varför bovete som i dag är trendig vegomat var vardagskost hos många på landsbygden för länge sedan. Efter rundvandringen serveras en kläcker lunchbuffé tillagad av råvaror från trakten

Lugn och ro med allt inom nära räckhåll får vi i Simrishamn, Österlens huvudstad, en genuin och vacker småstad där inte minst stadens bebyggelse utgör dess charm. Låga hus i pastellfärger ligger i långa rader längs kullerstensgator. Vackert snidade dörrar är typiska för trakten, liksom prunkande trädgårdarna som ligger som osynliga oaser bakom höga träplank. Under kvällen väntar resans sista middag.

Fredag
På väg hemåt besöker vi Kullaro Form & Inredning som arbetar i det spännande materialet diabas. Med passion, envishet och diabas som grund skapas kontrastrika och tidlösa former och föremål ofta kombinerat med andra material som förhöjer och förskönar på ett oväntat sätt. Visionen är att varenda möbel och konstverk har en egen själ inpräglat i sig.

Skriv ut ikon

Pris

6850 kr / person

Resedatum

Avgått 2021-09-07

Antal dagar: 4

Påstigningsorter

Karlstad Jvg-statiom 06:30
Kristinehamn McDonalds 07:10
Gullspång Ingo 07:45
Lidköping resecentrum 07:50
Skara Resecentrum 08:15
Mariestad - Rattugglan 08:20
Skövde Arenan 09:00


RESFAKTA  4-dag
Hotell     Stadshotellet 
Läge         Kristianstad City 
Anm         Bevis på vaccinering                                      mot covid ska uppvisas   

Partner  SAJ - förmedling &
                   NWT- Media   
 

Allt detta íngår i priset:
*  Bussresa
*  3 x Del i 2-bäddsrum
*  3 x Frukost
*  2 x Fm-fika
*  2 x Lunch
*  3 x Middag
*  Alla entréer och guidningar 
*  Lokal Ciceron 2 dag
*  Reseledare

 


Rasmus Troedsson
https://saj.se/projekt/rasmus-troedsson/


Lugna och sköna Österlen
 


Skånsk Äggakaka


Stadshotellet Kristianstad


Kullaro Design