Forellenresor logotype

Österlen & Östra Skåne

Upplev Österlen & Östra Skåne på våren

Följ med på en innehållsrik kulturresa till ljuvliga Österlen. Du får uppleva fyra innehållsrika dagar med ett digert och noga planerat program med glaskonst, keramik, korsvirkeshus, Kurt Wallanders miljöer, berömda kyrkor, konsthall, besök och provning på en genuin skånsk vingård, Hasse & Tagemuseet,  prunkande trädgårdar, småstadsbebyggelse samt inte minst intressanta besök på både dit- och hemresan.

Söndag
Framme i Kristianstad besöker vi först Naturum Vattenriket besökscenter. På pålar mitt ute i vattnet, helt i trä med ovanliga vinklar och vrår, ligger naturum som nod mellan stad och natur. Här finns också en takterrass med härlig utsikt över stan, strandängarna och ån där vi även passar på att äta lunch.

Innan vi åker vidare till vårt hotell mitt i centrum för incheckning gör vi en övergripande tur i staden. Dagen avslutas med middag.


Måndag
Omgiven av avkopplande natur, betesmark och hästar ligger Glashyttans Orangerie Vi får inte bara del om verksamheten utan även förmiddagskaffe. På Recycled Glass Design återvinns glasflaskor och burkar till nya unika bruksföremål, exklusivt för södra Sverige. Här finns butik och utställning med handdrivet, blyinfattat och sandgjutet glas, samt keramik

Med över 300 idylliska skånska korsvirkeshus är Ystad en av Sveriges mest pittoreska småstäder. Pärla på Österlen rymmer genuina gatstensmiljöer kantade av unika korsvirkeshus, med rötter i medeltiden.  Vi beundrar den vackra miljön innan vi  blir guidade på det mer okända filmstudioområdet  YSVC. Här upplevs olika delar från flera av de produktioner som producerats i Ystad Studios under åren. Nu kan du stiga in i Kurt Wallanders lägenhet och polisstationen i BBC:s Wallanderproduktioner, liksom i Cirkus Imagos manege och Vintergatans rymdskepp.

Under eftermiddagen besöker vi trevliga Köpingsbergs vingård på en höjd med utsikt över havet.  Vi möts av Carl-Otto, vinmakaren med bubblorna i sin hand. Gården odlar allt från Chardonnay, Pinot Blanc till mer okända druvsorter såsom Solaris och Seyval Blanc. Här producerar mousserande vin enligt "méthode traditionelle " och vinerna ligger oftast minst fyra år "sur latte". Givetvis provar vi de leende bubblorna.
På hemvägen stannar vi vid ett STORT-litet museum - Hasse & Tagemuseet. Hur mycket får man plats med på 17 kvadratmeter?  I just det här fallet nästan 50 års produktion. Åter på hotellet väntar middag

Tisdag
Dagens första besök gör vi i Vittskövle kyrka. En 1100-talskyrka med lång historia och vackra målningar. Brösarps kullar passeras på väg till Kivik, där vi besöker Äpplets hus & musteri.
Allt började 1888 då Henric Åkesson planterade de första äppelträden som senare skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling och som än i dag drivs av familjen Åkesson.  Efter besöket tar vi en tur ner till hamnen i Kivik där du på berömda Bures fisk bl.a. kan avnjuta en äkta sillamacka. 

Österlen är känt för sina många konstnärer och gallerier och vi kommer att under dagen att göra ett besök hos en av dem, lite beroende på vad som förevisas just då.  

Lugn och ro med allt inom nära räckhåll får vi i Simrishamn, Österlens huvudstad. En genuin och vacker småstad. Där inte minst stadens bebyggelse utgör dess charm. Låga hus i pastellfärger ligger i långa rader längs kullerstensgator. Vackert snidade dörrar är typiska för trakten, liksom prunkande trädgårdarna som ligger som osynliga oaser bakom höga träplank.

Onsdag
På väg hemåt besöker vi Kullaro Form & Inredning som arbetar i det spännande materialet diabas. Med passion, envishet och diabas som grund skapas kontrastrika och tidlösa former och föremål ofta kombinerat med andra material som förhöjer och förskönar på ett oväntat sätt. Visionen är att varenda möbel och konstverk har en egen själ inpräglat i sig.

Pris

4975 kr / person

Resedatum

Avresa: 2022-05-08
Återkomst: 2022-05-11

Antal dagar: 4

Påstigningsorter

Lidköping resecentrum 08:05
Skara Resecentrum 08:30
Skövde Arenan 09:00
Tidaholm - Acklingakorset 09:20
Mullsjö -VIP 09:45
Jönköping M2/Cirkel K 10:15


RESFAKTA  4-dag
Hotell    Stadshotellet 
Läge      Kristianstad City 
        

Allt detta íngår i priset:
*  Bussresa
*  3 x Del i 2-bäddsrum
*  3 x Frukost
*  1 x Fm-fika
*  1 x Lunch
*  2 x Middag
*  Alla entréer och guidningar 
*  Reseledare

 


Äpplets hus -Kivik


Lugna och sköna Österlen
 


Skånsk Äggakaka


Stadshotellet Kristianstad


Naturum - vattenriket


Kullaro Design

 


Utskriven 2022-07-04