Forellenresor logotype

Påskhelg firar vi i Wismar


Staden
Wismar är tveklöst en av de vackraste städerna i Mecklenburg och dess stadskärna blev nyligen utsett till världsarv. Under medeltiden var det ett viktigt centrum för Hansan, vilket visar sig i den monumentala tegelkyrkan som ser oproportionerlig ut jämfört med stadens övriga bebyggelse.
År 1648, efter trettioåriga kriget, etablerade sig svenskarna i staden och omformade den till Europas mäktigaste fästningsstad. År 1803 pantsattes Wismar till Mecklenburg för hundra år framåt och Sverige avstod därefter sina anspråk. Detta firas fortfarande varje år i augusti under den s.k. Schwedenfest då man kan se historiska svenska militära och civila aktiviteter från den svenska tiden i Wismar.
I stadens centrum finns ett stort marknadstorg med ett Wasserspiele, en paviljong i nederländsk renässans från 1602 i mitten. Fram till 1897 leddes vattnet hit från en källa, belägen fyra kilometer bort, för att förse 220 privata och 16 offentliga hus med vatten.
Torgets vackraste hus är Alter Schwede (gamle svensken) uppfört omkring 1380, med utskjutande gotisk tegelgavel. I husets restaurang hänger porträtt av Gustav II Adolf

Fredag
Efter att ha passerat Lübeck kör vi några mil österut och är snart framme vid vårt trevliga boende för tre nätter. Snart väntar oss välkomstdrink och kvällens middag. 
Påskafton

Efter frukost bekantar vi oss under en promenad i Wismars trevliga stadskärnan bland kulturella platser och historiska byggnader. Vi gör en båttur i hamnen så du också kan se staden från en annan sida.  Därefter står dagen till fritt förfogande i bland caféer, butiker och restauranger. På hotellet väntar både pool och bastu för den som känner sig hågad innan kvällens middag.
Påskdagen
Idag gör vi utflykt till Schwerin 
Bland stadens historiska byggnader intar det tornprydda guldglänsande slottet förnämsta platsen. Den äldsta kvarvarande byggnaden uppfördes under hertig Magnus II (1477-1503). Under följande århundraden företogs om- och nybyggnader Tidigare försvarsändamål fick träda tillbaka och skönhet tillkom i dess ställe åren 1843-57 efter förebild av det franska slottet Chambord. Sedan 1990 sammanträder Mecklenburg-Vorpommerns lantdag i Schwerins slott som ligger på en ö i Schweriner See och hör till de viktigaste byggnaderna från historismens epok i Europa. Vi får en guidad visning av delar av slottet. Gemensam middag
Annandag Påsk
På förmiddagen är det dags att återvända norrut igen hem till Sverige. På vägen stannar vi till vid en gränsshopp.  

Pris

4675 kr / person

Resedatum

Avresa: 2022-04-15
Återkomst: 2022-04-18

Antal dagar: 4

Påstigningsorter

Skövde Resecentrum 05:45
Tidaholm-Acklingakorset 06:05
Mullsjö VIP 06:30
Jönköping M2 / Statoil 07:00
Skillingaryd Syd -Statoil 07:25
Ljungbystopp - Statoil 08:20

 

RESFAKTA  4-dag                        
Hotel      Garden     
                                                                            .

Allt detta ingår i priset:
*  Bussresa
* 3 x Övernattning
* 3 x Frukost
* 3 x Middag
* 1 x Hamnrundtur med båt
* 1 x Danskväll på hotellet
* Tillgång till pool & sauna
* Skafferishopping
* Färjor & vägskatt
* Reseledare

 

 

 


Utskriven 2022-07-04